Een korte trip naar Eindhoven en het Van Gogh Village Nuenen

Een uitstapje naar Brabant is de moeite waard. We zijn vooral onder de indruk van Eindhoven, de hoofdstad van “Dutch Design” met veel street art, architectonisch interessante gebouwen en geweldige musea.
Bovendien ligt het Van Gogh-dorp Nuenen op slechts enkele kilometers afstand. Hier treed je in de voetsporen van Van Gogh en fiets je over een door hem geïnspireerd fietspad dat ‘s nachts oplicht.
We waren hier drie dagen en onthullen alle hoogtepunten voor een weekend in Noord-Brabant: Eindhoven en Nuenen!
Veel plezier met lezen en plannen!

Nederlandse designhoofdstad Eindhoven

Als we in Eindhoven verblijven, hebben we het gevoel dat we in een groot openluchtmuseum zijn. Overal ontdekken we futuristische architectuur. Van Abbemuseum, De Blob, Philips Museum en de metro-ingangen. Alles is hier prachtig in een modern design.
En als het geen buitengewoon ontwerp heeft, is het kleurrijk. Street Art is overal! En als je denkt veel gezien te hebben, brengt de Street Art Tour je op de fiets naar tal van andere plekken. Wow! indrukwekkend.
Elk jaar vinden er tal van designevenementen plaats die vanwege Corona dit jaar moesten worden afgelast.
In november is het GLOW-evenement het hoogtepunt. De vele futuristische gebouwen worden ‘s avonds opgevoerd met lichtinstallaties van kunstenaars van over de hele wereld. Dat wordt mijn volgende doel. Wat zou ik dit spektakel graag zien!
Winkelen en uitgaan kan overigens ook in Eindhoven. Deze mengeling maakt de moderne metropool in Noord-Brabant echt aantrekkelijk voor een korte trip zo kort na de grens.

Stad van licht

Wist je dat Eindhoven ook wel de “Lichtstad” wordt genoemd? De stad dankt zijn bijnaam aan het merk Philips, dat in 1891 in Eindhoven werd opgericht.
Het meest opvallende Philips-gebouw staat tegenover de blob. De lichtpoorten (lichtmast) is een witte toren die het pakkende blauwe Philips-logo draagt. Omdat gloeilampen altijd op de bovenverdieping werden getest en de toren altijd verlicht was, werd deze lichtmast genoemd. 

1. Straatkunst

Wij houden van street art, jij ook? Dan ben je in Eindhoven aan het goede adres. De scène is hier erg levendig, elke dag worden er nieuwe kunstwerken gemaakt. Vooral op Strijp-S en De Berenkuil vind je grote muurschilderingen. Vooral dat laatste is ongelofelijk, want het complex van wandelpaden en fietstunnels onder de Insulindepleinrotonde is overal kleurrijk.
Elk jaar vindt hier het street art festival Step in the Arena plaats, dat artiesten van over de hele wereld aantrekt. Voor elk evenement zijn alle muren zwart geverfd. Nou, straatkunst is vluchtig.
Onze tip: maak een street art fietstocht met City Tours Eindhoven. Tijdens de 3 uur durende tour leer je waardevolle informatie over kunstenaars en hun kunstwerken.
Plaatsen voor street art in Eindhoven:
• De Berenkuil, de grootste legale graffitisite van Nederland
• Strijp-S, b.v. achter het Klokgebouw
• Langs de treinsporen (neem de trein)
• Dommeltunnel
• Tunnels langs de Tongelreep
• Langs de Dommel onder het knooppunt De Hogt
• De 220 meter lange muur tegenover stadion PSV Eindhoven
Er is veel meer street art in het centrum van Eindhoven. Bekijk deze kaart en download de app om de nieuwste kunstwerken te ontdekken.

2. Strijp-S

Strijp-S was het hart en de fabrieksstad van Philips. Totdat Philips zijn hoofdkantoor naar Amsterdam verplaatste, was Strijp-S een stad in een stad.
Tegenwoordig zijn de voormalige fabrieksgebouwen een creatief centrum met veel appartementen, studio’s, winkels en restaurants. Daarnaast is Area 51 een van de grootste indoor skateparken van Europa (momenteel in opbouw).
We gaan door de individuele winkels en restaurants. Can Shop, Radio Royaal (restaurant), Ontdekfabriek, Bagel & Juice, MU Artspace en Yksi Expo.
Wist je dat Strijp-S ooit werd beschouwd als een “Verboden Stad”? Omdat alleen medewerkers het Philips-pand mochten betreden.

3. Bergen

Bergen is een van de oudste wijken van Eindhoven, dat tijdens de oorlog gespaard is gebleven van de bommen. Als je van mooi oude en goed bewaarde gebouwen houdt, ben je hier aan het juiste adres. Ons hotel The Match bevindt zich midden in De Bergen. De straten zijn bezaaid met gezellige cafés, restaurants, tweedehands- en antiekwinkels en kunstgalerijen.
Hier aankomen was erg gemakkelijk voor ons. Mijn favoriete stukje Eindhoven!
De naam “De Bergen” komt van de zandheuvels waarop deze vooroorlogse wijk is gebouwd. 

4. De Blob (binair groot object)

De Blob staat midden in het oude centrum van Eindhoven. Het futuristische gebouw springt meteen in het oog. Je kunt de Blob echt niet missen.
Binnen is geen museum – zoals men aan zo’n gebouw denkt. In het 25 meter hoge gebouw is winkel De Admirant gevestigd. De Blob is ontworpen door de Italiaanse architect Massimiliano Fuksas. Uit Zwitserland kwamen specialisten die de uniek gevormde ruiten afzonderlijk moesten plaatsen.
De Blob werd al snel een soort herkenningspunt in Eindhoven. In de directe omgeving vind je nog een vergelijkbaar gebouw en twee futuristisch gevormde ingangen naar een ondergrondse fietsenstalling voor bijna 2000 fietsen.

5. Vliegende pinnen

Een andere attractie van de designhoofdstad zijn de extra grote vliegende pinnen. Het kunstwerk is ontworpen door Claes Oldenburg en Coosje van Bruggen en onthuld op 31 mei 2000.
Je vindt de bowlingbal met zijn twee vliegende kegels bovenaan de John F. Kennedylaan aan de zuidkant van de straat op de hoek van Fellenoord. Kijk naar mijn Eindhovense kaart aan het einde van het artikel, daarin heb ik de vliegende pinnen gemarkeerd.

6. Evoluon

Het Evoluon is een ander architectonisch monument. Je weet niet of het een discus of een ufo moet voorstellen. Het valt zeker op en is een van de bezienswaardigheden in Eindhoven.
Het Evoluon werd in 1966 gebouwd door het bedrijf Philips, dat voor het 75-jarig jubileum zijn moderniteit wilde onderstrepen. Tot 1989 was binnen een technologiemuseum gevestigd. Tegenwoordig zijn er zelden tentoonstellingen of opnames voor tv-shows.
Het terrein is afgezet en alleen toegankelijk via de parkeerplaats. We vroegen gewoon of we een foto konden maken. We zijn niet binnengekomen.

7. Van Abbemuseum

Het museum, gebouwd in 1936, bevat kunstwerken van moderne en hedendaagse kunstenaars. Onder andere werken van Picasso, Rodin en Kandnisky. De collectie is een van de belangrijkste in Nederland.
Het gebouw zelf is natuurlijk gebouwd in een bijzondere architectuur. Bezienswaardig als, zoals tijdens ons bezoek, het weer te goed is en je liever in de frisse lucht blijft. 

8. Stratumseind

Het 225 meter lange Stratumseind ​​is niet alleen de langste kroegstraat van Nederland maar ook van de hele Benelux. Vanwege Corona waren veel pubs nog gesloten toen we er waren. Je moet Thomas echter bezoeken. Het beste van alles overdag wanneer de prachtig ontworpen muren van het atelier van de kunstenaar binnenin zichtbaar zijn! Street art ontmoet nachtclub.
In normale tijden trekt deze straat naar verluidt meer dan 25.000 bezoekers per week. Hiervoor is voldoende ruimte in meer dan 54 kroegen en bars.

9. Van Gogh Village Nuenen

Een hoogtepunt van de korte trip is een bezoek aan Nuenen. Zodra we het dorp binnenrijden, ben ik verbaasd en betrap mezelf erop dat ik herhaaldelijk zeg “oh wat is het mooi hier”! Krankzinnigheid.
We overnachten in Het Kostershuisje, een van de oudste huizen van Nuenen. Een verbouwd en gerestaureerd huis, dat nu ook beschikbaar is voor gasten. We voelen ons hier erg op ons gemak. Ook al moeten we eraan wennen om onze hoofden voor de deuren te bukken. Omdat de mensen toen kleiner waren.

We verkennen het Vincentre. Een modern museum over Vincent van Gogh met veel interactieve mogelijkheden en audiocommentaar, ook in het Duits.

Na het bezoek wandelen we door Nuenen langs verschillende plekken die aan de kunstenaar doen denken.
Waaronder de Van Gogh Kerk, het voormalige huis van zijn ouders, zijn gedenkteken en een foto van de aardappeleters in het centrum van Nuenen vlakbij de plek waar de foto af was.

We bezoeken de watermolen in Opwetten (je kunt hier heerlijk eten) en het Van Gogh-Roosegaarde fietspad bij het vallen van de avond.
Duizenden kleine steentjes schitteren in het donker op de vloer. Voor het fietspad liet de Nederlandse kunstenaar Daan Roosegaarde zich inspireren door Van Goghs schilderij Sterrennacht.

10. Bewegingservaring

Op het piazza staat de nieuwste attractie van Eindhoven: Motion Experience (of Dinner in Motion in de avond). De lichtshow is de Instagram-place to be voor alle jongeren. Speeltuin voor kinderen.
We keken naar Motion. Een vermakelijke pret waarbij we ons snel vervelen.
• Bekijk details over Motion op de website
• Ticket: 13 euro 

11. Domus Dela

De voormalige kerk ziet er ook van buitenaf uit. Binnen is nu het luxe Boutique Hotel Mariënhage gevestigd. In de kerk worden ook concerten en evenementen gehouden. Je moet dit zien!
Meer Eindhoven tips en activiteiten

12. Philips Museum

Als we meer tijd hadden gehad, waren we naar het Philips Museum gegaan. Het is blijkbaar goed gemaakt en ziet er van buiten geweldig uit!

13. Philips Stadion

Ga je graag naar voetbal? Dan moet je het stadion van PSV Eindhoven bezoeken met een capaciteit van 35.000. Het stadion ligt midden in de stad en springt meteen in het oog.

14. DAF Museum

DAF (Van Doorne’s Automobiel Fabriek) is een bekende autofabrikant uit Eindhoven. Het museum toont de geschiedenis van het bedrijf die meer dan 80 jaar teruggaat. 

15. Nog niet genoeg?

Als je nog meer wilt zien in Nederland, of gewoon op zoek bent naar een goedkoop dagje uit met gezin, kijk dan eens naar de kortingskaart van nappas.nl. Een kaart met mooie kortingen voor dagjes uit en evenementen.